Вибір якоря для човна або катера

13.06.2018

У цьому огляді ми розглянемо кілька видів якорів, а також розповімо Вам, як правильно їх використовувати на воді. Прочитавши цей матеріал Ви зможете купити якір для надувного човна без помилок.

Почнемо з компактних якорів для невеликих човнів, в першу чергу це звичайно надувні човни.

  • Якір-гриб , найпростіший якір, але в той же час дуже популярний в силу того, що займає мало місця в човні і не має рухомих частин.

Якір - гриб

Чи не рідко такі якоря покриті полімером, це захищає такий якір від корозії, а корпус човна від можливих подряпин. Даний якір також простий і зручний у використанні з недорогими лебідками.

Однак тримає сила такого якоря відносно невелика, а на щільному, кам'янистому ґрунті він взагалі працює погано.

  • "річковий" якір , трохи краще буде працювати якір-ромашка або як його часто називають "річковий" якір.

Також зручний при використанні з лебідкою.

  • Якір-кішка , напевно, найпопулярніша модель серед власників надувних човнів.

Лапи дозволяють йому чіплятися за каміння і навіть заглиблюватися в пісок, а складна конструкція, як правило, не залишає шансів іншим якорів. Ну дійсно, все дуже компактно, просто і не виглядає "колгоспом". Однак великий тримає силою він не володіє, але якщо засяде між каменів - витягнути буде дуже не просто.

  • Якір Холла , коробка з лапами і рухливе веретено. Якір з історією і хорошим послужним списком.

Працює, як на галечному грунті, так і в піску, але в маломірному флоті використовується все рідше так як за тримаючою силою поступається якорю Денфорт хоча і є, по суті його модифікацією.

  • Якір Денфорт

Дослідним шляхом було встановлено, що чим ближче лапи якоря знаходяться один до одного, тим більшою утримує силою він володіє. Тому при меншій власній масі якір Денфорт тримає краще якоря Холла. Поперечний шток не дає якоря перекинутися хоча буває він і не у всіх моделях. Дана модель відмінно укладається в роульс і часто використовується з автоматичними лебідками Стронгер . Денфорт досить громіздкий якір і це, мабуть варто виділити в мінус, коли він висить на роульсами то проблем немає, але якщо його возити наприклад в надувному човні, він займе невиправдано багато місця. Вкорочувати шток не можна, тому що він втратить в утримує силі.

  • Якір-плуг , цілком виправдовує свою назву і в буквальному сенсі заривається в грунт .

 

Ідеальний для мулистих і піщаних грунтів, де може добре заглибитися. На каменях ж справи йдуть набагато гірше. Здорово сидить в роульсі і підходить для автоматичних лебідок. Один з найпоширеніших якорів серед катерів і човнів.

  • Якір Брюса один з кращих безштокових якорів, тобто не мають рухомих частин.

Його форма легко дозволяє йому зариватися в грунт навіть при падінні на бік. Добре підходить для будь-яких грунтів, хоча на піску і мулі все ж значно поступається якоря-плуга.

Є ще безліч якорів, які ми обійдемо стороною в нашому огляді, тому як список їх дуже великий. Краще розберемося, що можна зробити з будь-яким якорем, щоб він працював краще!

В першу чергу потрібно подбати про вертлюг, при віддачі і вибірці якір буде обертатися в товщі води, і не буде перекручувати канат, а це дуже важливо.  

У нас в магазині ви знайдете вертлюги, як під канат так і під ланцюг, головне правильно підібрати розмір. Є також циліндричні вертлюги короткого типу, вони дуже зручні під автоматичні лебідки з роульсами.

Для того щоб збільшити утримує силу якоря його вкрай важливо доповнити хоча б двома метрами ланцюга. Вона буде обтяжувати якір і допомагати йому заглибитися в грунт. До того ж при кам'янистому ґрунті при терті об каміння найсильніше зношується кілька метрів мотузки найближчі до якоря, тому ланцюг в якомусь сенсі допомагає зберегти і сам якір.

Спрощено вага якоря підбирається за формулою: 1 метр човна = 1 кг. ваги якоря . Це граничний мінімум. Кожен наступний кг. якоря збільшить Вашу впевненість, але також нагрузить Вашу спину якщо у Вас немає лебідки. Лебідки є в нашому магазині, тому купити ніколи не пізно.

Щоб якір працював в повну силу, його треба завжди протравлювать при його віддачі, ніж гостріше буде кут вектора тяги, тим сильніше буде тримати якір. Для впевненої стоянки рекомендується протравливать 5-7 глибин, а можна і більше. Тобто якщо ви якір на глибині 10 метрів, то сміливо труїте 50 м. Каната (мотузки).

Так само важливо вибирати місце якорения в акваторіях з обмеженим простором. Слід враховувати, що при зміні вітру, човен буде зміщуватися по колу в центрі якої знаходиться якір.

Якщо про це не подбати, то дуже легко опинитися на березі.  

У разі якщо Ви використовуєте гавань для укриття від сильного вітру, є сенс ставати на два і більше якоря. Спочатку віддається один якір, потім на деякому віддаленні інший. У підсумку човен буде стояти впевнено, але штормову вахту доведеться стояти. Якщо звичайно Вам дорога Ваша човен.

Отже, підсумуємо. Якщо у Вас надувний моторний човен довжиною 3-4 метра, то вам потрібен якір 3-4 кг.

Якір-гриб, ромашка або якір-кішка підійдуть для більшості випадків.

Для власників великих човнів, потрібні якоря серйозніше, тому як берег в негоду легко з одного перетворюється на ворога.

Не слід забувати про цеп, вертлюги та правила постановки на якір, що були вище і Ваше перебування на воді завжди буде надійним та безпечним. 

Популярні категорії
Популярні човни

Коментарі до сторінки
Коментарі відсутні
Залишити свій відгук?
Безкоштовна доставка по Україні

Для замовлень від 3000 грн.

Доставка замовлень в регіони

Нова Пошта, Укрпошта, Justin та ін.

Підписуйся та будь першим!

Інформація про знижки, акції та спеціальні програми.



Замовлення зворотнього дзвінка